De Pont Tilburg, Hans Broek, The things I used to do.

Datum

04 aug 2021

Time

11:00

Locatie

De Pont
Wilhelminapark 1, Tilburg

Programma

11:00
Verzamelen in het café

Organisator

Inneke de Groot
Email
inekedegroot@kpnmail.nl

In de tentoonstelling The Things I Used To Do van Hans Broek (Veenendaal,1965) speelt het landschap een belangrijke rol. Eerder schilderde Broek de stadsvilla’s van Los Angeles, nu zien we forten, kerkers, celdeuren en huizen van plantagebezitters langs de kusten aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Ze figureren als stille getuigen van het Nederlandse slavernijverleden. Broek raakte door dat verleden geïntrigeerd in de tijd dat hij in Amerika woonde en de kloof tussen de witte en de Afro-Amerikaanse bevolking dagelijks ervoer. Hij verdiepte zich in de geschiedenis van de slavernij en reisde naar Ghana, Senegal, Suriname en Curaçao.

In deze omvangrijke serie schilderijen confronteert Broek ons met een duister verleden, waarbij de immense werken tegelijkertijd als land- en als geheugenkaarten fungeren.

Ook te zien: Without Trace,

Een collectiepresentatie met werk van o.a Steve McQueen, Willy Doherty en Stan Douglas, waarin foto’s de stille getuigen zijn van wat zich op deze plekken heeft afgespeeld. In een recent of ver verleden werden ze getekend door oorlog, kolonialisme of geweld. En ook al is er niets meer van deze geschiedenissen te zien, de herinnering eraan ligt voor eeuwig in het landschap verankerd.

Reserveer zelf je ticket en tijdslot! 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.