Museum De Pont

[wtr-time]

Verslag bezoek De Pont Tilburg 4 augustus

Er was, zoals meestal in de Pont, veel te zien

Kaspar Bosmans ( Lommel Be 1990) ontwierp speciaal voor de centrale ruimte  en de wolhokken van de Pont het project Wolf Corridor
De installatie bevat zandsculpturen, beelden, muurschilderingen en schilderijen. Alle objecten beelden verhalen uit. Alle verhalen bij elkaar vormen de geschiedenis van zijn geboortestreek en van de hele wereld. De wisselwerking tussen heden en verleden. Een uitnodiging om je eigen verhaal te maken.

David Claerbout (Kortrijk 1969) Aircraft.
De nieuwe video Aircraft van Claerbout heeft dit voorjaar zijn wereldpremière beleefd in de Pont. Daarnaast is ook werk van Claerbout uit de eigen collectie van de Pont te zien.
Claerbout probeert in al zijn werk grip op de tijd te krijgen. Hij vraagt zich steeds af in welke richting de tijd beweegt. Hoe ervaar je de tijd. Etc.
Met “Aircraft” probeert hij vorm te geven aan het bewaren van het verleden.

Hans Broek (Veenendaal 1965) The Things I Used To Do.
Met uitgestrekte panorama’s van de Amerikaanse Westkust blies Hans Broek 25 jaar geleden de landschapsschilderij nieuw leven in .In deze tentoonstelling speelt het landschap ook een belangrijke rol. Maar, in plaats ven witte stadsvilla’s van Los Angeles, zien we nu forten, kerkers, celdeuren en huizen van plantagebezitters langs de kusten van de Atlantische oceaan. Stille getuigen van het Nederlandse slavernijverleden.
Op de schilderijen is het fort van de Ghanese havenstad Elmira, met kanonnen gericht op de stad, te zien. Elmira was een knooppunt van de Nederlandse slavenhandel. 3000 slaven per maand werden hier verhandeld.
Hans Broek heeft het werk op zijn vroegere expressionistische manier geschilderd.

Het komt zwaar en heftig over. Een waar spoor van ons verleden.