Interdisciplinair

Begin 2020 is de nieuwe studiegroep Interdisciplinaire Projecten van start gegaan.

Interdisciplinaire projecten focussen op een afgebakend thema of een centrale figuur, zoals een schrijver, kunstenaar, filosoof of componist. We kiezen onderwerpen waarbij verschillende disciplines, zoals letterkunde, kunstgeschiedenis, filosofie, cultuurhistorie of psychologie aan bod kunnen komen. Het uitwisselen van ervaringen en het verdiepen van onze kennis zijn de belangrijkste doelen.

Afhankelijk van het onderwerp zullen we 6-12 maanden met een thema bezig zijn. Activiteiten kunnen variëren van lezen en bespreken van boeken en artikelen, bezoeken van tentoonstellingen, bekijken van films, organiseren van lezingen en een afsluitende presentatie of mini symposium waarin we onze ervaringen en uitkomsten voor de vereniging presenteren.

Reguliere bijeenkomsten vinden plaats in het OU Studiecentrum in Utrecht. Activiteiten kunnen op locatie zijn.

Wil je deelnemen aan de studiegroep, heb je vragen over het programma of wil je daar meer informatie over? Neem dan contact op met Caroline Roos-Schuurman, 

Op dit moment staat de figuur van Thomas Mann centraal.

Project Thomas Mann

Begin 2020 is de nieuwe studiegroep Interdisciplinaire Projecten van start gegaan met het een project rondom Thomas Mann (1875-1995).

De eerste twee bijeenkomsten waren druk bezocht. Helaas is in maart 2020 de serie gestopt vanwege covid. Eind september, op  28-9-2021  zal Caroline Roos-Schuurman de serie hervatten.
Vanwege de beperkte ruimte is het aantal deelnemers ditmaal maximaal 9, bij voorkeur mensen met het stellige voornemen aan alle vijf bijeenkomsten deel te nemen.
We vragen voor de hele serie een bijdrage van 25 euro, die we in onderling overleg zullen besteden aan een activiteit.

Rondom Thomas Mann, die als schrijver ‘muziek wilde maken’, zijn veel interdisciplinaire relaties te leggen. Op 18-jarige leeftijd hoorde Mann in zijn geboorteplaats Lübeck de opera Lohengrin van Richard Wagner opvoeren, waarvan hij diep onder de indruk was. Wagner werd daarna één van de bepalende figuren voor zijn literaire werk. Zo verwerkte hij het concept van het muzikale ‘Leitmotiv’ in zijn roman ‘Buddenbrooks’.
Thomas Mann schreef daarnaast ook veel over andere schrijvers en denkers, zoals Tolstoj, Goethe, Nietzsche en Schopenhauer. Hij paste zelfs zijn geboortetijd aan, zodat deze dezelfde was als die van zijn voorbeeld Goethe en in zijn dagboeken hield hij bij hoe vaak zijn naam in verband werd gebracht met Goethe.

Om de bijeenkomsten meer inhoud te geven is het fijn als telkens een deelnemer een bijeenkomst voorbereidt en een van de anderen een verslag maakt voor de website.

Alle bijeenkomsten worden gehouden in het Studiecentrum Utrecht van de Open Universiteit van 15.30 tot 17.30.

Uitgebreidere informatie over wat we gaan lezen, luisteren en bekijken krijg je via mail na aanmelding of op verzoek via een mail aan Caroline Roos-Schuurman. Maximum aantal deelnemers: 9

Het Thomas Mann project is wegens gebrek aan belangstelling helaas stopgezet

Recente artikelen Interdisciplinair

Verslag Parijs

Verslag Parijs

Verslag van de 5 daagse reis naar Parijs met 16 deelnemers, 15-19 november 2023.Opnieuw zijn we naar Parijs geweest.Voor de derde keer onder...

Aanstaande activiteiten Interdisciplinair 

Geen evenementen gevonden!

Zie Agenda voor het volledige overzicht van de activiteiten.