Verslag Parijs

leestijd plm. 5 min.

Verslag van de 5 daagse reis naar Parijs met 16 deelnemers, 15-19 november 2023.
Opnieuw zijn we naar Parijs geweest.
Voor de derde keer onder begeleiding van Marja Sanderse en Rick Ohm. Parijs toonde zich dit keer van haar natte winderige kant, al eindigden we de zondag met een stralend zonnetje. Het herfstige weer heeft ons er niet van weerhouden het complete programma af te werken, vooral kleinere musea en parken ditmaal, met als uitsmijter op dag 5 een bezoek aan het grootste museum van Parijs, het Louvre.

Dag 1
We reisden comfortabel per snelle trein, slechts 1 koffertje gestolen op Gare du Nord, na inchecken bij het hotel direct de wandelschoenen aan voor een bezoek aan het pas heropende Musée de Cluny (Musée national du Moyen-Âge), een voormalige gotische stadsvilla gebouwd op een Romeins thermencomplex,  nu een schatkamer vol Middeleeuwse kunst: tapijten van de dame met de eenhoorn (La Dame à la Licorne), een gouden altaar uit Bazel, de privékapel, Romeinse baden, alles ademde rijkdom en schoonheid uit. Aansluitend wandelden we door Quartier Latin naar de boekwinkel Shakespeare & Company, langs het kerkje van Julien-le -Pauvre, door een van de laatste Romeinse straatjes, via de plekken waar de Sorbonne ooit begonnen is: onder de bomen van de Place Maubert en in de prachtige gotische studiezaal in de Rue Lagrange, naar restaurant Perraudin. Heerlijk gegeten daar, vol indrukken naar bed.

Dag 2
Op deze tweede dag kwamen zo ongeveer alle thema’s van deze reis langs: cultuurgeschiedenis (het ontstaan van Parijs, bezoek aan de Arènes de Lutetia), neoclassicistische architectuur (bezoek aan het Pantheon), parken (Jardin du Luxembourg, Jardin des Plantes), kleine musea (Musée du Luxembourg, Musée Maillol), le Monde Arabe (Grand Mosque), en actuele/moderne kunst ( Kiefer, Picasso en Gertrude Stein, Maillol). De korte inleidingen van Marja gaven achtergrond, kleur en focus aan onze zwerftocht door de stad, haar vragen hielden ons bij de les, bleken soms ook confronterend (want nogal wat vergeten) en vulden de leemtes in onze kennis mooi aan. We sloten de dag af op een vertrouwde plek, in de Auberge de la Bastille. Manfred en Christine voegden zich hier bij ons na een bezoek aan Rothko in Fondation Louis Vuitton. Ook de moeite waard!

Dag 3
De dag startte met een wandeling door de tuinen van het Palais Royal langs de kunstinstallatie van Daniel Buren naar de Nationale Bibliotheek voor een bezoek aan de Salle Ovale en de Salle Labrouste. Per metro verder naar het Parc Monceau (charmant!) en het Musée Nissim de Camondo (monument voor een verloren zoon).  Het boekje Brieven aan Camondo van Edmund de Waal bleek een mooie inleiding op dit bezoek. De film over de herkomst en geschiedenis van deze bankiersfamilie was een prima aanvulling. Door per metro naar de andere kant van de stad richting Parc de la Villette. Daar wandelden we door dit enorme moderne park dat de oude stad en de voorsteden met elkaar verbindt. Met name de Philharmonie de Paris van Jean Nouvel dat bekleed is met duizenden vogels en het muziekmuseum waren het bezoeken waard. Diner in Café Milou Bastille.

Dag 4
Zaterdag opnieuw verschrikkelijk veel regen. Die ons gelukkig niet tegenhield, integendeel. We startten op het Place de la Concorde, het grootste plein van de stad, aangelegd ter meerdere eer en glorie van koning Lodewijk XV. Vandaar naar de Madeleine voor een kort bezoek en naar de Chapelle Expiatoire, het grafmonument voor de onthoofde Marie Antoinette en Lodewijk XVI  op de voormalige begraafplaats van de Madeleine. Een verrassende oase in de stad. Aansluitend bezochten we het Hôtel de la Marine, de voormalige meubelopslagplaats van de koninklijke kastelen, bestaande uit een schitterend appartement en een reeks imposant gemeubileerde vertrekken. Alles groot, grootser, grootst!

De middag verbleven we in de wijk Montmartre, klommen we omhoog naar de Sacré Coeur, bezochten we het Musée Montmartre waar we cake aten in een tent in de tuin ter ere van Ricks verjaardag, en daalden we weer af naar Pigalle en het Musée de la Vie Romantique gewijd aan de Nederlander Ary de Scheffer. Via enkele galeries doodmoe naar ons hotel terug voor een kleine rustpauze en een afsluitend diner.  Op de stappenteller 16,5 kilometer!!

Dag 5
Zondagmorgen in Parijs, zon op de gevels en de glazen piramide van het Louvre. Lange rijen voor het museum, maar met ons gereserveerde tijdslot zijn we niettemin snel binnen. Hier valt de groep uiteen, al starten de meesten van ons in de grote overzichtstentoonstelling van Italiaanse kunst: Napoli à Paris. De heel dapperen doen het hele museum, de meesten houden het bij een selectie.

Het weer nodigt uit tot een lome wandeling langs de Seine, een bezoekje aan het Shoah Mémorial, een blik op de Notre -Dame in restauratie. Wij besluiten ons verblijf in Parijs op het dak van het Centre Pompidou, waar we een chic vijgentaartje eten, terwijl we uitkijken over de zonovergoten stad. Parijs, we houden van je!

Ineke  en Hans

Fotoverslag

Klip op onderstaande afbeeldingen voor een groter formaat