Thomas Mann-project: Lübeck en Thomas Mann

Datum

13 okt 2020

Time

15:30 – 17:30

Locatie

OU studiecentrum Utrecht
Vondellaan 202 (1e verdieping)

Op 18-jarige leeftijd hoorde Mann in zijn geboorteplaats Lübeck de opera Lohengrin van Richard Wagner opvoeren. Hij was daarvan diep onder de indruk en Wagner werd één van de bepalende figuren voor zijn literaire werk. Hij verwerkte het concept van het muzikale ‘Leitmotiv’ in zijn debuutroman ‘Buddenbrooks’ (1901).

Wij wijdden onze laatste bijeenkomst over Thomas Mann aan deze roman waar hij in 1929 de Nobelprijs voor ontving. De ‘Buddenbrooks’ gaat over het langzame verval van een eens welvarende Lübeckse koopmansfamilie. Hij schreef hij tussen zijn twintigste en vijfentwintigste levensjaar en vanaf die tijd wijdde hij zich volledig aan het schrijverschap.

Mann toonde zich diep ontroerd toen hij in mei 1955 ereburger werd van de stad Lübeck, ooit de koningin van de Hanzesteden. In de tijd dat de ‘Buddenbrooks’ verscheen, had hij zich moeten verdedigen omdat hij nog levende figuren, hoewel met andere namen, zo trefzeker in deze roman had neergezet, dat zij goed herkenbaar waren.

Lezen
  • Thomas Mann, ‘De Buddenbrooks.’

De bijeenkomst is ook toegankelijk voor Suster Bertkenleden die andere bijeenkomsten van de Studiegroep niet hebben bijgewoond. Wil je aan deze bijeenkomst meedoen, meld je dan aan bij Caroline Roos-Schuurman, cschuurman13@gmail.com.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.