Thomas Mann-project: Familie Mann – VERVALLEN

Datum

01 sep 2020

Time

15:30 – 17:30

Locatie

OU studiecentrum Utrecht
Vondellaan 202 (1e verdieping)
Suster Bertken

Organisator

Suster Bertken

Het gezin Mann bestond uit Thomas Mann, echtgenote Katia Mann-Pringsheim en hun kinderen Erika, Klaus, Golo, Monika, Elisabeth en Michael. Allemaal werden ze bekend als schrijver, historicus of musicus. Het boek geeft een tragisch, maar boeiend beeld van deze ‘the amazing familie’. Katia schermt haar man Thomas zoveel mogelijk af van moeilijkheden zodat hij ongestoord kan schrijven. Het boek begint rond 1922 als Thomas Mann bijna vijftig is en het gezin compleet is en eindigt 57 jaar na zijn overlijden in 1955 in 2012. Lahme geeft op basis van literatuur en egodocumenten van de gezinsleden een levendig inzicht in de onderlinge relaties. Ook aan bod komen de worstelingen met seksuele geaardheid en zelfmoord en de verhouding tot het opkomende nationaalsocialisme in Duitsland.

Lezen
  • Tilmann Lahme, ‘De familie Mann. Geschiedenis van een gezin’ (Amsterdam 2017)
Extra

Je zou daarnaast de televisiereeks over de geschiedenis van deze familie kunnen bekijken: Armin Mueller-Stahl & Sebastiaan Koch, ‘Die Manns. Roman van een Eeuw’ DVD televisiereeks (Lumiere 2001). Of als je veel tijd hebt zou je ook zijn dagboeken kunnen lezen die zijn verschenen in de Privé-domein-reeks of in diezelfde reeks wat zijn vrouw Katia en dochter Erika over hem schreven.

De bijeenkomst is ook toegankelijk voor Suster Bertkenleden die andere bijeenkomsten van de Studiegroep niet hebben bijgewoond. Wil je aan deze bijeenkomst meedoen, meld je dan aan bij Caroline Roos-Schuurman, cschuurman13@gmail.com.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.