Suster Bertken naar Parijs

  • Let op: :

    Voor dit event is het maximale aantal aanmelding bereikt.
    Aanmelden is niet meer mogelijke.

  • Verslag::

    Verslag

Datum

15 – 19 nov 2023

Time

All of the day

Organisator

Marja Sanderse
Email
M.J.Sanderse@hotmail.com

Andere organisator

Rick Ohm
Email
rick_ohm@ziggo.nl

In 2023 gaan we voor de derde keer naar Parijs. Deze keer begeven we ons ook buiten La Ville Lumière.

Tijdens deze reis besteden we evenals in voorgaande twee reizen weer aandacht aan de middeleeuwen. Na de Basilique-cathédrale de Saint-Denis (2019) en de Sainte-Chapelle (2021) bezoeken we ditmaal het zojuist heropende Musée de Cluny (Musée national du Moyen Âge) met enkele bewaard gebleven ruimtes van een Romeins thermencomplex, de beroemde eenhoorn tapijten en de schitterend gerestaureerde kapel. De aandacht in dit museum ligt op het alledaagse leven in de Middeleeuwen.

In 2021 stond de reis in het teken van het neoclassicisme. Ook deze keer bezoeken we een aantal gebouwen uit deze periode waaronder het in 2021 heropende Hôtel de la Marine.

De laatste in de trits van beeldhouwers (Brancusi, 2019, Bourdelle, 2021) waar we aandacht aan zullen besteden is Maillol. Zowel in het gelijknamige museum als in de openlucht (Jardin du Caroussel) kunnen we zijn kunstwerken bewonderen.

Andere culturele plaatsen die we bezoeken zijn de BnF (Bibliothèque nationale de France (site Richelieu) met de in 2018 gerestaureerde Galerie Mazarin en de ovale zaal. Voor fijnproevers staan de volgende kleine musea op het programma: de Fondation Custodia en het Musée de la Vie romantique gewijd aan de Nederlandse schilder Ary Scheffer en tijdgenoten.

In 2019 bezochten we drie gebouwen (Musée Quai Branly, Fondation Cartier, l’Institut du monde arabe)) van de wereldberoemde sterarchitect Jean Nouvel. Een ander gebouw, de Philharmonie de Paris, is eveneens de moeite waard. Wandelend op het dak van het gebouw kunnen we het uitzicht over de stad bewonderen.

Tevens maken we een stadswandeling van park naar park met aandacht voor bezienswaardigheden onderweg en drinken we thee bij de Grote Moskee dichtbij de Jardin des Plantes.

Buiten Parijs bezoeken we het kasteel Chantilly met bijbehorende tuin. Dit kasteel bezit een prachtige bibliotheek en een grote collectie oude schilderkunst met werken van Raphaël, Carracci, Van Dyck, Corot, Poussin, Watteau etc.

Mocht er een bijzondere tentoonstelling in Parijs zijn dan zullen we deze ook bezoeken.

Deze afsluitende Parijs reis borduurt inhoudelijk voort op de voorgaande twee reizen. Voor de toekomst betekent het afscheid van Parijs de mogelijkheid om ons te verdiepen in een andere metropolis.