Dagexcursie vestingstad Woudrichem en slot Loevestein

Datum

13 mei 2022

Time

10:00 – 16:30

Locatie

Woudrichem

Locatie 2

Slot Loevestein

Slot Loevestein

Programma

10:00
Koffie of thee in IJs & Spijssalon Baks, Bagijnestraat 2, Woudrichem
(facultatief)
11:00
Stadswandeling vesting Woudrichem, met gids van stadsgilde, startpunt Martinustoren
12:30
Lunch bij Brasserie Zus, Arsenaal 4, Woudrichemen aansluitend voetveer
(facultatief)
14:00
Rondleiding Slot Loevestein met gids in historisch kostuum
15:30
Drankje, bijvoorbeeld bij Taveerne en aansluitend voetveer terug
16:30
Einde

Kosten

€10,00

Organisator

Rick Ohm
Email
rick_ohm@ziggo.nl

Historie
Woudrichem is een vesting aan de Merwede, in de nabijheid van vesting Gorinchem en slot Loevestein. Het vestingstadje heeft eeuwenoude gevels en een historische haven. Met de pont is een rondje maken langs de hele Vestingdriehoek te maken. Woudrichem maakte onderdeel uit van zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen met vesting Gorinchem zorgde ze voor de afsluiting van de rivier de Waal. Het geschut ondersteunde vesting Gorinchem, Slot Loevestein en Fort Vuren. Uit die tijd is veel bewaard gebleven zoals bastions, ravelijnen, een wachthuis, een bomvrij arsenaal, de Marechausseekazerne en de waterwerken buiten de poort.

Loevestein
Kasteel en fort bij Zaltbommel, in de uiterwaarden van de Waal. Ridder Dirc Loef van Horne gaf rond 1357 opdracht tot de bouw. Hij gebruikte het als woonhuis, van waaruit hij rooftochten kon houden en illegale tol kon heffen. Na hem kwam het slot in handen van de heer van Holland en werd het gebruikt als verdedigingswerk tegen andere feodale heren. In het begin van de Tachtigjarige Oorlog was het kasteel bezet door Spanjaarden en werd het in opdracht van Willem van Oranje ingenomen door geuzenleider Herman de Ruyter. Tot na de Belgische Revolutie deed het kasteel dienst als staatsgevangenis, met als bekendste gevangene Hugo de Groot. In Staatse handen kreeg het moderne verdedigingswerken en werd het als fort onderdeel van de Oude en de latere Nieuwe Hollandse Waterlinie. De militaire functie werd in 1951 opgeheven.

Bereikbaarheid
Kom je met de auto, dan kun je overal in Woudrichem gratis parkeren. Kom je met het openbaar vervoer, dan rijdt buslijn 121 vanaf (bus)station Gorinchem.

Kosten
De kosten per persoon zijn afhankelijk van het aantal deelnemers. Dus daarover komt later nadere informatie.
Max 20 deelnemers.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.