Wandelroute ARTZUID

leestijd plm. 2 min.

Nadat we een verbazingwekkend grote kop koffie hadden gedronken op Station Amsterdam Zuid, vertrokken we richting de beeldenroute die naadloos aansluit op het stationsplein. De Sculptuur Biënnale van Nederland, volgens de organisatie van ARTZUID.

De tentoonstelling draagt de titel Imagine en is gekoppeld aan het gedachtegoed en de beelden van Hildo Krop. Het bleek niet eenvoudig om beide tegelijkertijd eer aan te doen.

De objecten zijn afwisselend, verrassend, indrukwekkend en spreken soms zeer tot de verbeelding. Er ontsponnen zich interessante en openhartige discussies over de betekenis en schoonheid van diverse beelden.

Van sommige kunstenaars staan er beelden van verschillende materialen zoals bijvoorbeeld Nel Lith met De gewichtheffer in brons (1969), Het beest in steen (1972) en De zittende vrouw in peperinosteen (1980).
Los daarvan zijn er beelden van polyester, zoals het Zeemonster, van Nick Ervinck. The Big Traveler & The Big Watcher van Jean Marie Appriou (gegoten aluminium) en de twee beelden Paradise Regained (goud gepatineerde messing) van Carin Scholten.
Op de kruising van de groene bomenrijke Minerva- en Apollolaan overpeinst de bronzen The Thinker, van Joseph Klibansky, wellicht onze aardse zonden of de capriolen van zijn overbuurman, de van afval gemaakte Appropriation Apropos 2021 van David Bade. Het zijn te veel beelden, materialen en indrukken om te benoemen, maar daar biedt de bijbehorende catalogus uitkomst.

Na een groot deel van de vijf kilometer lange route met 70 beelden van 50 verschillende kunstenaars te hebben bewonderd verlieten we het parcours voor een heerlijke lunch in de Beethovenstraat. Op weg daar naartoe werden we nog getrakteerd op een hevige stortbui, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was een fijne dag!

De beeldenroute is nog te zien tot en met 17 oktober 2021.