Verslag bezoek Panorama Mesdag en Lakenhal

[wtr-time]

Op de eerste dag van de heropening van de musea bezochten we met een groepje van 5 mensen Panorama Mesdag in Den Haag en de Lakenhal in Leiden.

Het panorama van het kunstenaarsechtpaar Hendrik Willem Mesdag en Sientje van Houten uit 1881 brengt je terug in de tijd van het dorp Scheveningen, een verzameling dicht opeengepakte huisjes achter de duinen, vissersboten op het strand, opkomend toerisme iets verderop, badgasten, de remise van de paardentram, de paviljoens van de rijken hoog op het duin. Ter gelegenheid van 140 jaar Panorama Mesdag is er een tentoonstelling gewijd aan de schilders van het panorama.

Ook te zien is 100.000 bomen en een bos van draad van textielkunstenaar Sara Vrugt (1981). Met meer dan duizend vrijwilligers werkte Sara meer dan een jaar aan dit bos van 100 vierkante meter. Dit project is ontstaan uit haar zorg om het klimaat. Vrugt wil ons anders laten kijken naar de natuur. In de spiraalvorm waarin het borduurwerk is opgehangen loop je door alle seizoenen onder begeleiding van de geluiden van vogels en verhalen over bomen en de natuur. Een ontroerende ervaring!

Het bezoek aan de Lakenhal in Leiden was zowel bijzonder vanwege het gebouw dat recent een nieuw uiterlijk heeft gekregen als vanwege de expositie van nieuw werk van Claudy Jongstra. De locatie was wel heel toepasselijk, er worden tal van parallellen getrokken tussen de lakenindustrie van eeuwen geleden en de ambachtelijke manier van werken van Jongstra. Zeer de moeite waard! De expositie is nog te zien tot eind augustus!