Verslag lezing Sarah de Mul

leestijd plm. 1 min.

Op 15 mei 2018 hield Prof. Dr. Sarah de Mul (Faculteit Cultuur- en rechtswetenschappen Open Universiteit) een lezing over het thema van haar boek Retour San Sebastian: Opgroeien met een vaderland in de verte.

Baskenland is een weinig bekend hoekje van de wereld dat volop in ontwikkeling is maar waar de donkere geschiedenis van terreur en conflict nog steeds haar schaduw afwerpt over het dagelijks leven. Sarah de Mul nam ons mee op sleeptouw door Baskenland, decennialang schouwtoneel van wat ‘het laatste gewelddadige conflict van Europa’ werd genoemd. Het is het land van het oudste volk van Europa, een gebied dat al eeuwen in de ban is van de strijd voor onafhankelijkheid, maar ook van het politieke geweld van ETA en repressieve anti-terreurbestrijding. Boeiend en leerrijk, vooral gezien terreur en conflict stilaan de thema’s van alledag in heel Europa zijn.

De Mul zocht antwoorden op grote vragen aan de hand van een klein verhaal: de kennismaking van haar Belgisch-Baskische dochter met het land van haar vader.Invalshoeken die ze koos waren identiteit, cultuurgeschiedenis, politiek, poëzie en kunst. Hiermee werd de lezing een cultuurwetenschappelijke bij uitstek.

Nieuwsbrieven archief

Nieuwsbrieven

Suster Bertken - Nieuwsbrief Herfst 2021 Suster Bertken - Nieuwsbrief Zomer 2021 Suster Bertken - Correctie Nieuwsbrief Pinksteren 2021 Suster Bertken - Nieuwsbrief Pinksteren 2021 Suster Bertken - Nieuwsbrief Pasen 2021 Suster Bertken - Nieuwsbrief Februari 2021 Suster Bertken - Kerst Nieuwsbrief Suster Bertken - Nieuwsbrief voor