Het museum Insel Hombroich is de realisatie van de droom van de kunstverzamelaar Karl-Heinrich Müller. Tot de veelzijdige collectie behoren, naast Aziatische kunst, kunstwerken van Lovis Corinth, Hans Arp, Kurt Schwitters, Alexander Calder, Henri Matisse, Rembrandt, Yves Klein en Gotthard Graubner. Deze zijn ondergebracht in speciaal ontworpen gebouwen die op zichzelf al kunstwerken zijn en min of meer verborgen in het cultuurlandschap liggen. Bezoekers moeten op het terrein hun eigen weg zien te vinden en zo zowel de kunst als de natuur ontdekken, ‘om de geest vrij te maken en de zintuigen te scherpen’. Aangezien het weer meewerkte, lukte dat prima.
Na een eerste verkenning op eigen houtje volgde de lunch. Deze is in de entreeprijs inbegrepen en bestaat uit traditionele ingrediënten als roggebrood, reuzel, appelmoes, gepofte aardappelen, room en stroop. Daarna bood de enthousiaste gids, overduidelijk een goed ingevoerde docente van de kunstacademie in Düsseldorf, een dieper inzicht in de motivatie van de oprichter en de architecten en meer achtergrond bij een deel van de kunstwerken. In de namiddag stond het nabijgelegen Raketenstation Hombroich op het programma met onder ander het museum van de Langen Foundation met Japanse kunst en enkele verrassende installaties van het kunstenaarsduo FORT in overdonderend grote ruimtes.
In Düsseldorf konden de deelnemers de volgende dag kiezen uit meerdere musea maar de keuze viel unaniem om K20, het museum met kunst van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen. Met een omvangrijke Paul Klee-verzameling als basis, bieden werken van Pablo Picasso, Wassily Kandinsky, Henri Matisse, Piet Mondriaan, Max Ernst, Hans Arp, Jean Miró, Jackson Pollock en Andy Warhol een uniek overzicht van de verschillende kunststromingen van de 20e eeuw. Voor een aantal van ons vormde het door Lieshout studio ontworpen café een tijdelijk rustpunt.
De rondleiding door de binnenstad kenmerkte zich in eerste instantie door veel aandacht voor de lokale producten als bier, schnaps en mosterd. Tevens mocht de prins carnaval van Düsseldorf reclame maken voor zijn traditionele bakkerij Hinkel en kregen we van een stukje lekkernij aangeboden dat veel weghad van taaitaai. Even later kwam zelfs een recept voorbij om een kameel klaar te maken voor een gezelschap van circa 400 personen… Maar uiteraard kwamen ook historie, kunst en architectuur aan bod, al hebben de bombardementen van de Amerikanen en Engelsen weinig origineels overgelaten. Slechts in één straat bleven de huizen vrijwel geheel behouden, voor de rest moet de bezoeker het doen met oude foto’s, schilderijen en tekeningen.
Na wat versnaperingen in Café Vélo aan de Marktplatz was het tijd voor het afscheid en de terugreis. En kort daarna begon het op de snelweg zachtjes te regenen…
Verslag en foto’s Rick Ohm