Verslag – excursie Naarden-Vesting

leestijd plm. 2 min.

Op een zonovergoten derde november 2018 vond de eerste excursie van de onlangs opgerichte Club cultuurgeschiedenis (CCG) plaats: naar Naarden-Vesting. De dag begon – na een facultatieve koffie of thee met of zonder gebak – met een rondleiding door het Vestingmuseum. Door een gelukkig administratief toeval waren twee gidsen aanwezig, waardoor de grote groep in tweeën kon worden gesplitst. De rondleiding voerde over de vesting met een fraai uitzicht over de omgeving en door de gangen met een schets van het ontstaan en de ontwikkeling van Naarden en de vesting door de eeuwen heen, met bezettingen door Spanjaarden en Fransen.

Naarden is een van de best bewaarde vestingsteden in Europa en beroemd om zijn unieke stervorm. Door de strategische ligging werd het stadje aan de Zuiderzee in de 16e eeuw militair interessant en in de 17e eeuw ingericht als vesting met dubbele stadswallen, een vestinggracht, bastions, stadspoorten en tientallen gebouwen voor wapenopslag of soldatenverblijf. De vesting werd onderdeel van de Hollandse waterlinie. Daarvoor werden de gronden rondom afgegraven, zodat het land lager lag en dus gemakkelijker te inunderen was.

Buiten de vestingmuren mochten geen (stenen) huizen worden gebouwd om een vrij schootsveld te houden. En dus bleef het gebied rond Naarden-Vesting vrijwel leeg, waardoor Naarden zich – door de vestingmuren als keurslijf – economisch moeilijk kon ontwikkelen en door plaatsen als Hilversum werd voorbijgestreefd. Aan deze situatie kwam pas in 1926 een eind, toen de militaire vesting officieel werd opgeheven. Na een periode van verval is de vesting de afgelopen decennia prachtig gerestaureerd.

Na het Vestingmuseum stond een rondleiding door het stadje zelf – door toeval het oudste en enige van het Gooi – op het programma. Deze voerde vanaf de Utrechtse Poort onder andere langs tal van militaire gebouwen die inmiddels een andere functie hebben gekregen of op herbestemming wachtten, de laatste rustplaats van de Moravische theoloog, filosoof, hervormer, pansofist en pedagoog [wiki title=”Jan Amos Comenius”]Jan Amos Komenský[/wiki] – beter bekend als Comenius –, de studio Jan des Bouvrie, de Grote Kerk en het oude stadhuis.

Nieuwsbrieven archief

Nieuwsbrieven

Suster Bertken - Nieuwsbrief Herfst 2021 Suster Bertken - Nieuwsbrief Zomer 2021 Suster Bertken - Correctie Nieuwsbrief Pinksteren 2021 Suster Bertken - Nieuwsbrief Pinksteren 2021 Suster Bertken - Nieuwsbrief Pasen 2021 Suster Bertken - Nieuwsbrief Februari 2021 Suster Bertken - Kerst Nieuwsbrief Suster Bertken - Nieuwsbrief voor
Naarden