Verslag excursie Leuven

leestijd plm. 2 min.

In 2016 was het 500 jaar geleden dat in Leuven de eerste uitgave van Utopia van Thomas More werd gedrukt (website). Aan dat feit heeft Suster Bertken gepaste aandacht besteed door de lezing van Herman Pleij op 6 oktober en die van Edwin van Meerkerk op 13-12.

Universiteits bibliotheek Leuven

Ook de stad Leuven heeft dit jubileum aangegrepen om zichzelf via Utopia en Thomas More in het zonnetje te zetten: tentoonstellingen, stadswandelingen, zelfs een Utopiamenu. Op 13 en 14 januari hebben 22 leden van onze vereniging nog net op tijd deze evenementen kunnen bezoeken, geïnspireerd trouwens door een aanbeveling van Herman Pleij. Hij had niets teveel gezegd: de tentoonstellingen met name waren bijzonder de moeite waard. In museum M was een tentoonstelling ingericht met kunstwerken, tapijten, landkaarten en andere voorwerpen uit de tijd van Thomas More. Daarmee werd een beeld gegeven van de context waarin de thema’s van Utopia is ontstaan, zoals de verlichting, de ontdekkingsreizen, het nieuwe beeld van het heelal en de tijd enzovoort. De tweede grote tentoonstelling was ingericht in de Universiteitsbibliotheek, een gebouw dat op zichzelf al een bezoek waard was. we zagen hier vooral handschriften en documenten, en vele verschillende drukken van Utopia. De afsluitende stadswandeling bracht ons onder andere in het stadhuis van Leuven en in de Pieterskerk, dat een schitterend schilderij van Dirk Bouts herbergt. De gidsen die ons waren toebedeeld waren zonder uitzondering bevlogen, deskundige vrouwen die een absolute meerwaarde gaven aan ons bezoek.

Het spreekt vanzelf dat het samenzijn bij koffie, borrel en maaltijd niet weinig heeft bijgedragen aan een zeer geslaagd bezoek.

Foto’s: Willem van Maren

Nieuwsbrieven archief

Nieuwsbrieven

Suster Bertken - Nieuwsbrief Herfst 2021 Suster Bertken - Nieuwsbrief Zomer 2021 Suster Bertken - Correctie Nieuwsbrief Pinksteren 2021 Suster Bertken - Nieuwsbrief Pinksteren 2021 Suster Bertken - Nieuwsbrief Pasen 2021 Suster Bertken - Nieuwsbrief Februari 2021 Suster Bertken - Kerst Nieuwsbrief Suster Bertken - Nieuwsbrief voor