Verslag 4 november 2020 – Den Haag

leestijd plm. 2 min.

Ons voornemen om op 13 november naar Rijswijk en Den Haag te gaan voor verschillende exposities werd doorkruist door de aangekondigde sluiting van alle musea voor een periode van 2 weken  in het kader van covid-19.
Spontaan besloten we op de laatste ‘open’ dag al naar Den Haag af te reizen, voor bezoek aan het Fotomuseum en zo mogelijk ook het Kunstmuseum.

In het Fotomuseum in Den Haag zagen we de tentoonstelling Being Human van William Wegman (1943):. Wegman is een veelzijdig kunstenaar die zich in de loop der jaren heeft toegelegd op de fotografie met zijn Weimarse staande honden als muze. Hij toont ons via de honden zijn visie op de mensheid. We zagen archetypes als de huisvrouw, de advocaat, de priester en zelfs de hondenuitlater. Sommigen poseren trots en vol zelfvertrouwen, anderen tonen twijfel of kwetsbaarheid. Net mensen dus.

Fascinerend hoe menselijk zijn honden zich op de polaroid foto’s aan ons tonen. En hoe Wegman de beelden in 1 shot heeft weten vast te leggen.
Uitdaging is je te beperken; de veelheid van foto’s en thematische invalshoeken leidt gemakkelijk tot verzadiging en verlies van concentratie. Niettemin zetten de portretten aan tot nadenken over onze verwantschap en omgang met dieren.

In dit kader is de film Gunda, nu te zien op het IDFA festival, een aanrader!

Aansluitend zagen we in het naastgelegen Kunstmuseum, waar we zelfs zonder reservering terecht konden, nog drie exposities:

De meeste indruk maakte ‘Iedereen wil naar huis’ van Norbert Schwontkowski (1949-2013)  Leidend thema in zijn poëtische werk is de mens op zoek naar verlichting en inspiratie in een grimmige wereld. Deze voor ons tot nu toe onbekende schilder raakte ons: de grote doeken, het raadselachtige ervan, de diepte in zijn schilderijen, zijn kleurgebruik, beslist de moeite waard om zelf te gaan kijken. In de NRC van 18 november is een lovende recensie te lezen. Nog tot 23 januari 2021 te zien.

Dan was er De Zweedse Idylle, een overzichtstentoonstelling van het werk van Anders Zorn (1860-1920). Kijk voor een goed beeld het kunstprogramma Nu te zien van vrijdag november , NPO2, 21.00u terug.

Tot slot maakten we ook nog een snelle ronde langs Mode in Kleur. Wat een prachtige ontwerpen! Wat een feest voor het oog!

Een bezoek aan Den Haag is altijd de moeite waard. Dit was beslist weer een  boeiende en rijke kunstdag!