Suster Bertken is terug in Parijs

leestijd plm. 3 min.

Na een jaar uitstel zijn we met 14 deelnemers op vrijdag 17 september in Parijs neergestreken. En dankzij Marja Sanderse en Rick Ohm hebben we in vijf dagen tijd een fantastisch en gevarieerd cultureel programma ervaren.

Van een indrukwekkende overzichtstentoonstelling van Anni en Josef Albers tot en met wandelen langs het Canal Saint-Martin en de onbekende kant van Montmartre, alles zat er in.
Zo hebben we 39,3 km gewandeld, waarvan 3,4 km omhoog. Hebben we 18 keer van metrolijn gewisseld. Drie keer heerlijk geluncht en vier keer uitstekend gedineerd. En dan vergeten we de koffie tussendoor voor het gemak maar even.

Maar terug naar waar het eigenlijk over ging. Het gevarieerde programma:

Dag 1. Musée d árt Moderne met het mooie werk van Josef maar volgens velen van ons nog veel meer doorontwikkelde werk van Anni Albers.

Dag 2. Église Saint-Sulpice en Église St. Germain des Pres. Gevolgd met een wandeling door drie van de 20 passages die Parijs nog rijk is.
We vervolgen onze tocht met de plafondschilderingen van Chagall in de Opéra Garnier, wandelen door de Tuileries, langs de Seine en eindigen bij het heropende Le Samaritaine een klassiek art deco en Jugendstill warenhuis.

Dag 3. Wandelen langs het Canal Saint-Martin vanaf La Rotonde, een van de bewaard gebleven Tolhuizen die langs de toenmalige grens van Parijs stonden.
In de middag bezoeken we Musée Marmottan Monet met een grootte collectie Monets en een bijzonder mooie tentoonstelling met werk van de Deense impressionist Kroyer. Echt een meester van het tegenlicht.

Dag 4. We beginnen de dag met een bezoek aan Sainte-Chapelle wat toch een verrassend mooi document van een voorbije tijd is. Daarna door naar Musée Jacquemart-André met een tentoonstelling over Botticelli.
Na de lunch naar L’Arc de Triomphe van Christo. Misschien wel een van de indrukwekkendste onderdelen van de vijfdaagse reis. Vooral onder L’Arc krijg je opeens een heel andere indruk van de grootsheid van het monument.
Met de pittige en leuke wandeling door de onbekende kant van Montmartre sluiten we de vierde dag af.

Dag 5. Op dag vijf nog hup, hup even snel naar Musée Carnavalet. 45 minuten highlights bekijken en dan om 12.25 met de Thalys terug naar Nederland.

Marja en Rick, nogmaals bedankt voor de organisatie en de mooie inleidingen. Wat ons betreft over twee jaar weer.

Klik op een afbeelding voor een groter formaat