Lezing prof. dr. Hans Renner: een nieuwe Koude Oorlog in zicht?

leestijd plm. 2 min.

Sinds de Val van de Muur in 1989 behoort het communisme tot het verleden, maar de erfenis van vier decennia communistische dictatuur blijkt taai. De voormalige “Oostbloklanden”, thans democratieën, zijn onafhankelijk en leden van de NAVO en van de Europese Unie. Toch is hun relatie tot Rusland – de erfgenaam van de Sovjetunie – grondig verstoord. En het wantrouwen jegens dit land werd na de annexatie van de Krim (2014), de sluipende militaire interventie in Oost-Oekraïne,  het neerhalen van MH17 door een Russische BUK-raket (2014) en het Russische militaire ingrijpen in Syrië (sinds 2015) alleen maar groter. Waarom vertrouwen de Polen, de Balten en de andere volkeren van de voormalige sovjetinvloedssfeer het Rusland van president Vladimir Poetin niet? En waarin verschilt hun houding met de onze in Nederland? Wacht ons in Europa een nieuwe periode van Koude Oorlog?

Wij zijn bijzonder blij dat Prof. dr. Hans Renner op deze en andere vragen voor ons een antwoord zal trachten te vinden in een lezing op 14 maart a.s. Niet alleen omdat het onderwerp verontrustend actueel is, maar ook omdat wij ons als cultuurwetenschappers natuurlijk afvragen op welke wijze cultuurhistorisch relevante elementen als natievorming, nationaliteit en nationale identiteit hierbij een rol spelen. Prof. dr. Hans Renner is emeritus hoogleraar Midden- en Oost-Europese geschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Groningen en gespecialiseerd in de problematiek van de Sovjetunie/Rusland en van de voormalige communistische landen, thans de nieuwe democratieën. Hij geeft voor de HOVO en de Seniorenacademie Groningen, Friesland en Drenthe met grote regelmaat colleges die zeer goed ontvangen worden. Uit de evaluaties: “Wat heb ik genoten van deze serie …En ook nog heel erg leerzaam en ontroerend (af en toe) en humoristisch.”

Het wordt een heel mooie avond.

Nieuwsbrieven archief

Nieuwsbrieven

Suster Bertken - Nieuwsbrief Herfst 2021 Suster Bertken - Nieuwsbrief Zomer 2021 Suster Bertken - Correctie Nieuwsbrief Pinksteren 2021 Suster Bertken - Nieuwsbrief Pinksteren 2021 Suster Bertken - Nieuwsbrief Pasen 2021 Suster Bertken - Nieuwsbrief Februari 2021 Suster Bertken - Kerst Nieuwsbrief Suster Bertken - Nieuwsbrief voor