Excursie Documenta

leestijd plm. 4 min.

Voorinschrijving excursie Documenta Kassel

Het bestuur van de Suster Bertken heeft in overleg met de werkgroep Actuele Kunst het voornemen om op 23, 24, 25 en 26 juni aanstaande een excursie te organiseren naar de Documenta in Kassel. De Documenta is hét internationale event op het gebied van moderne kunst en wordt eens in de vijf jaar georganiseerd.

In 2017 wordt de Documenta voor de 14e keer georganiseerd. Deze keer is Adam Szymczyk artistiek leider van deze graadmeter van de eigentijdse kunst. De geboren Pool heeft in Nederland een opleiding tot curator gevolgd en was directeur van de Kunsthalle Basel toen hij door een internationale jury gekozen werd om de Documenta te leiden. Welke kunstenaars gevraagd worden om hun werk hier te tonen, probeert men zo lang mogelijk geheim te houden. Vast staat wel dat het wederom zeer uiteenlopende kunstenaars uit verschillende disciplines zullen zijn. Dat u er ook spraakmakende objecten zult aantreffen, spreekt voor zich.

Tijdens deze excursie heeft u de gelegenheid om de Documenta te beleven én te genieten van Kassel dat iedere vijf jaar weer zindert en bruist!

Kortom: liefhebbers van hedendaagse kunst mogen deze excursie niet missen!

Globaal programma

dag 1: Heenreis en bezoek aan Skulptur Projekte in Münster.
 • Ochtend: per trein, auto of gezamenlijke 9 persoonsbusje naar Munster alwaar een bezoek wordt gebracht aan het Skulptur projekte. In Münster wordt sinds 1977 elke 10 jaar gedurende de zomer een grootse beeldententoonstelling in de openlucht georganiseerd. U maakt een wandeling door het centrum van deze mooie stad en bezoekt het Skulptur Projekte.
 • Tegen de avond doorreis naar Kassel.
 • Gezamenlijk diner
 • Toelichting op de tentoonstelling en excursies
dag 2 en dag 3: De Documenta 2017
 • Ochtend: Op eigen gelegenheid of in groepsverband olv een gids bezoeken van een selectie van de Documenta. Mogelijkheden zijn: het Fridericianum, een van de hoofdgebouwen van de Documenta.
 • Gezamenlijke lunch waar ervaringen kunnen worden uitgewisseld.
 • Middag: wederom op eigen gelegenheid of in groepsverband olv bezoeken van een selectie van de Documenta.
 • Avond: naar keuze: individueel of gezamenlijk diner in één van de vele leuke restaurantjes in de stad
dag 4: Terugreis en optioneel zelf regelen
 • Aan de rand van het Habichtswald vindt u een kunstenaarsnecropolis. Verschillende kunstenaars die ooit geëxposeerd hebben op de Documenta, hebben in hun testament laten opnemen dat ze hier begraven willen worden. Het is uiteindelijk een combinatie geworden van een begraafplaats en een kunstproject. Wandelend over het oneffen terrein ziet u de opvallendste objecten.
 • Een bezoek aan de belangrijkste bezienswaardigheid van Kassel: het bergpark Wilhelmshöhe, een prachtig landschapspark is zeer de moeite waard.
 • Huiswaarts

Details

Datum 23 t/m 26 juni 2017
Gidsen Er zijn onderhandelingen gaande met een professionele gids. Coba Fokkema en Jo Neus zullen desgewenst een inleiding en de derde dag excursies verzorgen.
Aantal deelnemers maximaal 18
Plaats Kassel, ruim 4 uur met de auto vanuit Utrecht, 5 uur met de trein, afstand 365 km (kortste weg)
Aanmelden Stuur het aanmeldformulier uiterlijk 1 februari 2017 naar cwsusterbertken@gmail.com
Reizen U rijdt zelfstandig per auto of per trein of u wilt gebruikmaken van gezamenlijk vervoer met een negen persoons busje (opstapplaats Utrecht).
Verblijf Hotel Chassala in centrum van Kassel, zie https://www.hotel-chassalla.de
Kosten
 • Vervoer: eigen auto of gezamenlijk vervoer: ca Euro 100 pp (retour)
 • Hotel chassala: een éénpersoonskamer € 107,00 of een tweepersoonskamer € 137,00 per nacht inclusief ontbijt.
 • Toegangskaarten tentoonstellingen circa Euro 100 voor de gehele excursie (tweedaags entreebewijs is euro 76, daarnaast mogelijk nog een klein bedrag voor een gids).
 • Gezamenlijke kosten voor huur van een zaaltje in hotel voor eerste avond: euro 15,- pp
 • Lunch en diner: eigen invulling dus eigen kosten. Voor gezamenlijk diner eerste en tweede avond zal een restaurant worden gereserveerd.
 • Kosten van een professionele gids op de tweede dag: p.m.

Foto: The Transit of Hermes by Ross Birrell, https://www.documenta14.de/en/notes-and-works/12798/the-transit-of-hermes

Nieuwsbrieven archief

Nieuwsbrieven

Suster Bertken - Nieuwsbrief Herfst 2021 Suster Bertken - Nieuwsbrief Zomer 2021 Suster Bertken - Correctie Nieuwsbrief Pinksteren 2021 Suster Bertken - Nieuwsbrief Pinksteren 2021 Suster Bertken - Nieuwsbrief Pasen 2021 Suster Bertken - Nieuwsbrief Februari 2021 Suster Bertken - Kerst Nieuwsbrief Suster Bertken - Nieuwsbrief voor