Le Grand-Hornu en Brussel

Datum

15 – 16 apr 2023

Time

All of the day

Locatie

Le Grand-Hornu
Website
https://www.cid-grand-hornu.be/nl

Locatie 2

Musea Brussel

Musea Brussel

Organisator

Marja Sanderse
Email
M.J.Sanderse@hotmail.com

Andere organisator

Rick Ohm
Email
rick_ohm@ziggo.nl

Het weekend staat in het teken van cultuurgeschiedenis, kunst, design en architectuur.

Op 15 april verkennen we de 19e -eeuwse mijnwerkerssite Le Grand-Hornu. Dit industrieel woon- en werkcomplex behoort sinds 2012 tot het Unesco werelderfgoed. We verkennen deze historische site onder leiding van een gids. Tevens bezoeken we, in het Centre d’Innovation e de Design, een tentoonstelling van bijna 1200m2 gewijd aan het werk van Michele De Lucchi en zijn multidisciplinaire studio. Te zien zijn onder andere visionaire architecturen zoals de ‘Earth Stations’ en experimentele designobjecten. We bezoeken ook het Musée des Arts Contemporains.

Op 16 april brengen we een bezoek aan de in art-deco stijl gebouwde Villa Empain (1931) gelegen in de ambassadewijk van Brussel. De perfect gerestaureerde villa wordt tevens gebruikt om tentoonstellingen te houden De kunstverzameling van de Armeense industrieel Boghossian, die tevens de eigenaar van de villa is, wordt onder andere getoond. Afhankelijk van het aantal deelnemers boeken we een rondleiding.

Tevens bezoeken het Van Buuren Museum gevestigd in het huis van het mecenaskoppel Van Buuren dat in 1928 werd gebouwd. De buitenzijde kan als een typisch voorbeeld van de architectuur van de Amsterdamse School worden bestempeld. Het interieur is een meesterwerk van de art-deco stijl. Het huis bezit een prachtige collectie schilderijen en beeldhouwwerken van Belgische en internationale meesters uit de 19e en 20e eeuw. Rondom het huis liggen prachtig tuinen.

De excursie wordt, indien mogelijk, aangevuld met een tentoonstelling die op dat moment in Brussel te zien zal zijn of met het Hortamuseum.

Dit event is vol, aanmelden is niet meer mogelijk