Hilma af Klint & Pieter Mondriaan en Henry Moore

Datum

20 okt 2023

Time

10:00

Locatie

Kunstmuseum Den Haag
Stadhouderslaan 41 2517 HV Den Haag
Website
https://www.kunstmuseum.nl/nl

Locatie 2

Museum Beelden aan Zee
Harteveltstraat 1 2586 EL Den Haag

Programma

10:00
Koffie
10:30
Begin bezoek
Kunstmuseum
12:30
Lunch
Museum café
14:00
Begin bezoek
Museum Beelden aan Zee

Organisator

Marja Sanderse
Email
M.J.Sanderse@hotmail.com

In de ochtend bekijken we het werk van twee baanbrekende moderne kunstenaars die voor het eerst samen in een duo tentoonstelling zijn gebracht: Hilma af Klint (1862 – 1944) en Piet Mondriaan (1872 – 1944).

Evenals Piet Mondriaan kan ook de Zweedse Hilma af Klint als een pionier van de abstractie in het begin van de 20e eeuw gezien worden. Beide kunstenaars begonnen als landschapsschilders en ontwikkelden een geheel eigen beeldtaal. Hoewel ze elkaar nooit hebben ontmoet, laat de tentoonstelling zien dat hun eigenzinnige stijlen zijn ontstaan uit een gedeelde fascinatie voor spirituele bronnen en het verlangen om de krachten achter het leven op aarde te begrijpen.

De tentoonstelling biedt de kans om het kleurrijke werk van de steeds bekender wordende Hilma af Klint te leren kennen en levert tegelijkertijd nieuwe perspectieven op het werk van Piet Mondriaan én de ontwikkeling van de abstracte kunst.

Na de lunch bezoeken we de tentoonstelling Vorm en Materiaal in het museum Beelden aan Zee te Scheveningen.

Een selectie van zo’n 80 sculpturen uit het oeuvre van Henry Moore, een van de beroemdste beeldhouwers van de twintigste eeuw, wordt getoond De selectie is gemaakt in samenwerking met de Henry Moore foundation. De tentoonstelling focust op de invloed van de natuur op zijn werk en de ontwikkeling die hij doormaakte als ambachtelijk beeldhouwer. Van ‘direct carving’ -het beeldhouwen zonder voorbereidende schetsen- tot in glasvezel uitgevoerde sculpturen en het experimenteren met het gieten van lood.
De geselecteerde werken tonen welk effect de materiaalkeuze had op de vorm, de maatvoering en het onderwerp van zijn beelden.