Dagexcursie Nijmegen en Ravenstein

Programma
- 10:30
- Koffie of thee
- Fresca, Van Broeckhuysenstraat 16, Nijmegen.
- 11:00
- Historische Stadswandeling Valkhofkwartier Nijmegen met Gildegids
- start Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Mariënburg 26, einde Grote Markt bij het Marikenbeeld.
- 12:30
- Auto (19 km, 30’) en parkeren. Trein
- Trein (31‘).
- 13:00
- Lunch
- Donato’s Gewoon bijzonder, Sint Luciastraat 2, Ravenstein.
- 14:30
- Stadswandeling Ravenstein met gids
- start Heemkundekring Land van Ravenstein, Sint Luciastraat 2.
- 16:00
- Drankje
- bijvoorbeeld Tante Es Borrel-Bistro, Marktstraat 16, Ravenstein (facultatief).
- 16:30
- Einde
Historie
Nijmegen heeft een lange geschiedenis die meer dan 2000 jaar teruggaat. Ulpia Noviomagus Batavorum, dat als de rechtstreekse voorloper van Nijmegen geldt, kreeg omstreeks 100 Romeinse stadsrechten. In 1230 werd Nijmegen vrije rijksstad en in 1402 werd het ook een Hanzestad. Tijdens het Romeinse Rijk was de plek van het huidige Nijmegen onderdeel van de Limes, de grens tussen het Rijk en de verschillende Germaanse gebieden in het noorden en oosten. Er is tijdens dit Romeinse bewind ook een groot fort (castrum) gebouwd op een heuvel aan de Waal, waar nog altijd iets van over is. Vanaf de hoge middeleeuwen ontwikkelde de stad zich tot een centrum van aanzienlijke omvang. In 1230 verwierf de stad formeel haar stadsrechten en het was vanaf dat moment een Rijksstad. Van de wallen resteren tot op de dag van vandaag onder meer drie waltorens: de Kruittoren, de St. Jacobstoren en De Roomse Voet. In 1975 is de Benedenstad uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht, maar toen waren de meeste middeleeuwse panden al gesloopt. Slechts (delen van) enkele straten zijn nog oorspronkelijk gebleven en gerestaureerd.
Ravenstein werd in 1360 gesticht door Walraven van Valkenburg, leenman van de hertog van Brabant, die toen aan de oever van de Maas een kasteel liet bouwen. Bij het kasteel ontstond het plaatsje Ravenstein, dat reeds in 1380 stadsrechten kreeg. In 1509 werd de stad versterkt met wallen en bastions volgens het Italiaans stelsel. Al in 1543 liet keizer Karel V deze afbreken, met uitzondering van de stadspoorten, waarvan er twee zijn behouden: de Maaspoort en de Kasteelsepoort. Het historisch stadscentrum kent een aantal monumenten en enkele bezienswaardige woonhuizen.
Deelnemen?
Meldt u aan via onderstaande button en maak € 12,50 per persoon (excl. koffie/thee/lunch) over op bankrekening NL46 INGB 0008 0312 77 ten name van Suster Bertken, o.v.v. Nijmegen-Ravenstein