Els Slots over de werelderfgoedlijst

[wtr-time]

De eerste lezing van het nieuwe studiejaar 2018-2019 werd gehouden door Els Slots. Zij nam ons mee in het universum van het werelderfgoed. Els maakt deel uit van een groep internationale deskundigen die zich tot doel hebben gesteld om alle (1092) werelderfgoederen te bezoeken én het proces omtrent de werelderfgoedlijst als objectieve buitenstaanders te beschouwen en te becommentariëren. Zij heeft ons laten zien welke objecten zoals op de lijst staan en waarom die er zijn. Er wordt onderscheid gemaakt in materieel erfgoed en immaterieel erfgoed. De eerste groep valt dan weer uiteen in cultuur en natuurobjecten. Vaak is er ook sprake van een mix van die twee. Een voorbeeld van natuurlijk erfgoed die Els ons liet zien was het Rwenzori Mountains National Park in Oeganda.

Het Rwenzori Mountains National Park, ookwel “de bergen van de maan” genoemd, biedt een prachtig uitzicht op de gletsjer en met sneeuw bedekte bergen op slechts enkele kilometers van de evenaar. Het park herbergt de op twee na hoogste berg van Afrika op 5.109 m (na Kilimanjaro en Mount Kenya). Het Rwenzori-gebergte is tevens de meest permanente bron van de rivier de Nijl. De bergen staan ​​bekend om hun unieke alpiene flora, die veel soorten omvat die endemisch zijn voor de Albertine Rift in de hogere hoogtegebieden, waaronder reuzenheathers, groundsels en lobelias. Ook zijn de bergen de thuisplaats voor bedreigde diersoorten zoals de Afrikaanse bosolifant, de oosterse chimpansee en de aap van l’Hoest. Het park levert de lokale gemeenschappen ook verschillende wilde bronnen en is daarom ook een belangrijk cultureel erfgoed.

Els is van origine historica en heeft in 2016 haar bachelor Cultuurwetenschappen aan de OU gehaald.

Nieuwsbrieven archief

Nieuwsbrieven

Suster Bertken - Nieuwsbrief Herfst 2021 Suster Bertken - Nieuwsbrief Zomer 2021 Suster Bertken - Correctie Nieuwsbrief Pinksteren 2021 Suster Bertken - Nieuwsbrief Pinksteren 2021 Suster Bertken - Nieuwsbrief Pasen 2021 Suster Bertken - Nieuwsbrief Februari 2021 Suster Bertken - Kerst Nieuwsbrief Suster Bertken - Nieuwsbrief voor