Cobra Museum

leestijd plm. 2 min.

In het Cobra museum in Amstelveen zagen wij de tentoonstelling The Love Revolution.

De kern van de particuliere Gelman collectie: het werk van Frida Kahlo en Diego Riviera en andere Mexicaanse modernisten.

De tentoonstelling geeft een duidelijk beeld van Het Mexico van na de revolutie van 1910-1917, waarin het kunstenaarsechtpaar Frida Kahlo((1907-1954) en Diego Riviera( 1886-1957) leefden en werkten. Na deze revolutie stimuleerde de overheid van Mexico de kunstenaars zich te verdiepen in de eigen Mexicaanse cultuur van vóór de Spaanse verovering van de 16e eeuw. Om het volk hierbij te betrekken werd gedacht aan grote muurschilderingen.

Diego Riviera ging met andere kunstenaars naar Italië om de Renaissance frescokunst te bestuderen. Terug gekomen inspireerden zij andere socialistische en communistische kunstenaars om hun politieke idealen, o.a. terug naar de vóórspaanse cultuur gestalte te geven in muurschilderingen, de Muralisten.

In deze tijd leerde Frida Kahlo Diego kennen. Zij werden verliefd en trouwden.

Van Frida Kahlo zijn vooral de 80 zelfportretten bekend. Zij heeft ook landschappen en stillevens geschilderd. Je ziet aan haar werk dat ze zich bewust is van historische tradities. Het is een mengeling van Middeleeuwen, symbolen Renaissance en Mexico.

In deze tentoonstelling zijn prachtige zelfportretten te zien in heel mooie Mexicaanse klederdracht, ook heel ontroerende lithografieën.

Tijdens haar leven waren er wel belangrijke tentoonstellingen van haar werk, maar Frida Kahlo bleef toch op de achtergrond.

Pas na haar dood werd ze in de jaren zeventig door de Feministische beweging herontdekt en wereldberoemd.

Na de lunch gingen wij naar Museum Jan. In verband met het 30jarig bestaan van dit museum was er een prachtige tentoonstelling van Jan Jansen, de Dutch Design schoenen ontwerper.

Hier hebben wij ook genoten van de mooie glascollectie. Deze collectie heeft de focus op sculpturaal glas uit 20e/21e eeuw.