Calder now

leestijd plm. 2 min.

Op vrijdag 26 november waren we met zijn 10-en in Rotterdam voor ‘Calder Now’.

In de Kunsthal zagen we het kinetische werk van Alexander Calder, fragiele en ontroerend mooie mobiles, zachtjes bewegend en steeds nieuwe schaduwpatronen vormend. Behalve zijn verrassend complexe mobiles waren er ook stabiles, even fragiel, wel met de pootjes op de sokkel. Calder inspireert toonaangevende kunstenaars van nu als Ernesto Neto, Olafur Eliasson, Monika Sosnowska, Simone Leigh, Aki Sasamoto tot fascinerende zintuigelijke kunst.

We zagen ook ‘Magnetisch Noorden’, waarin de Canadese modernistische schilderkunst van kunstenaars rond de Group of Seven centraal staat. Dit collectief is nog altijd immens populair in Canada met hun mythische en kleurrijke weergave van de overweldigende Canadese natuur. De talrijke weergaven van een ongerepte wildernis contrasteren scherp met de  filmbeelden over de oorspronkelijke bewoners, die op een enkele uitzondering na (Emily Carr) ontbreken in de kunstwerken.

Aansluitend lunchen op het dak van het Depot gebouw met een fantastisch uitzicht over Rotterdam, daarna trapsgewijs afdalen langs fascinerende inkijkjes door de etalages van opslagruimtes. Weer boeiende museumervaringen rijker!

Klik op een afbeelding voor een groter formaat